همیشه اولین سوالی که ذهن مراجعین را درگیر میکند این است که، سن مناسب برای ایمپلنت دندان چقدر است؟ ایمپلنت دندان یک روش پزشکی پیشرفته است که بیشتر به عنوان درمانهای جایگزین دندان استفاده میشود. این روش، امکان جایگزین کردن دندان طبیعی با یک دندان مصنوعی را فراهم میکند. اگر یک یا چند دندان خود را از دست دادهاید، بهتر است این روش مناسب شما است. ایمپلنتهای دندانی از جنس تیتانیوم تشکیل شده و این قابلیت را دارد تا به ساختار استخوان فک متصل شوند.
سن مناسب برای ایمپلنت دندان ممکن است بین افراد متفاوت متغیر باشد و بستگی به عواملی مانند وضعیت عمومی سلامتی، رشد استخوان، وضعیت لثه و نیاز فرد به درمان دندانی دارد. با این حال، در بین بزرگسالان، معمولاً پس از بسته شدن کامل صفحات استخوانی (پس از بلوغ) و رشد فک و لثه، ایمپلنت دندان به عنوان یک گزینه درمانی مناسب در نظر گرفته میشود. این معمولاً در دهه سوم و چهارم عمر بیشتر بزرگسالان رخ میدهد؛ اگر شما نیز به دنبال خدمات ایمپلنت دندان هستید، میتوانید از دندان پزشکی دکتر قاسمی کمک بگیرید.
سن مناسب برای ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان یک پروسه بسیار تخصصی است که به شرایط متفاوتی بستگی دارد. یکی از این شرایط سن مناسب برای ایمپلنت دندان است. به گفته دندانپزشکان بهترین سن ایمپنلت کردن از بازه سنی ۱۸تا ۶۴ سال است؛ با این حال شما باید از ویژگیهای دیگری نیز برخوردار باشید که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار دادهایم:
- رشد استخوانی کافی: استخوان فک باید به میزان کافی بالغ شده باشد تا بتوان ایمپلنت را به طور مطمئن در آن جایگزین کرد. در بزرگسالان، عموماً پس از بسته شدن صفحات رشد استخوانی، میتوان روی فک، از پایههای ایمپلنت استفاده کرد. در صورتی که استخوان فک توانایی لازم برای نگه داشتن ایمپلنت را نداشته باشد، روشهای جراحی اصلاحی ممکن است مورد نیاز باشد.
- بررسی وضعیت لثه: همچنین لثهها باید سالم و مناسب برای ایمپلنت کردن باشند. وجود عفونت، بیماری لثه و عوارض دیگر ممکن است باعث شود که ایمپلنت دندان غیرموفقیت آمیز باشد. در صورت وجود مشکلات لثه، قبل از اقدام به ایمپلنت، لازم است این مشکلات درمان شوند.
- داشتن سلامت عمومی بدن: یکی دیگر از عوامل مهم وضعیت سلامت عمومی شما است که میتواند روی انجام ایمپلنت تأثیر بگذارد. برخی بیماریها و شرایط مانند بیماریهای قلبی، دیابت، سیستم ایمنی ضعیف و مصرف برخی داروها باعث محدودیتهایی در اقدام به ایمپلنت میشوند. در این موارد، مشورت با دندانپزشک ضروری است.
لطفا در صورت تماس با مطب ذکر کنید که از طریق سایت تماس گرفته اید
بیشتر بخوانید: ایمپلنت دیجیتال
شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت چیست؟
کاشت ایمپلنت دندان یک روش جراحی است که برای جایگزینی دندان طبیعی با یک دندان مصنوعی استفاده میشود. برای موفقیت در کاشت ایمپلنت، شرایط زیر باید مهیا باشد:
- استخوان فک قوی: استخوان فک باید به میزان کافی سالم و قوی باشد تا بتوان ایمپلنت را به طور پایدار در آن جایگزین کرد. در صورتی که استخوان فک کمبود داشته باشد، روش های جراحی اصلاحی مانند استخوانزایی میتوانند لازم باشند.
- لثه سالم: لثه های اطراف منطقه کاشت باید سالم و بدون عفونت باشند. بیماری های لثه مانند التهاب لثه میتوانند باعث مشکلات درمانی و ناکامی درمان شوند. قبل از کاشت ایمپلنت، هرگونه عفونت یا بیماری لثه باید درمان شود.
- سلامت عمومی: وضعیت عمومی سلامتی بیمار نیز برای کاشت ایمپلنت مهم است. بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی، دیابت، سیستم ایمنی ضعیف و مصرف برخی داروها میتوانند تأثیر مستقیمی بر روی موفقیت کاشت ایمپلنت داشته باشند. قبل از کاشت ایمپلنت، باید با دندانپزشک مشورت بگیرید و از وضعیت عمومی سلامتی خود با خبر شود.
- بهداشت دهان و دندان: قبل از کاشت ایمپلنت، باید از وجود عفونت یا بیماری های دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان ها، التهاب لثه و عفونت ریشه دندان ها اطمینان حاصل شود. همچنین، ایمپلنت ها نیاز به مراقبت دقیق پس از کاشت دارند، بنابراین باید اطمینان حاصل شود که بیمار به خوبی به بهداشت دندان و دهان خود میرسد.
- عدم وجود عادت های بد: برخی عادت های بد مانند استفاده از سیگار، مصرف مواد مخدر و برخی نوشیدنی ها میتوانند بر روی موفقیت کاشت ایمپلنت تأثیر منفی داشته باشند. لذا توصیه میشود که از این عادت ها قبل و بعد از کاشت ایمپلنت به طور کامل اجتناب شود.
بیشتر بخوانید: هرآنچه که باید در مورد قیمت لمینت دندان بدانید!
چه زمانی به ایمپلنت دندان نیاز داریم؟
اگر یک یا چند دندان در دهان شما از بین رفته یا برداشته شده است، نیاز به جایگزینی آنها با ایمپلنت پیدا میکنید؛ ایمپلنتها میتوانند به جای دندانهای تکی یا به عنوان پشتیبانی برای پروتزهای ثابت یا متحرک استفاده شوند. در برخی موارد، دندانهای مصنوعی مانند پروتزهای متحرک یا پلها نمیتوانند به طور مطلوب و قابل قبولی تثبیت شوند. در این صورت، استفاده از ایمپلنتها به عنوان پایهای استوار و قوی برای پروتزها میتواند کمک کننده باشد.
همچنین برخی افراد ممکن است به دلایلی مانند نیاز به استفاده طولانی مدت از پروتزها نتوانند از پروتزهای متحرک استفاده کنند. در این موارد، ایمپلنتها به عنوان یک راه حل ثابت و استوار مطرح میشوند. ایمپلنتها به طور طبیعی با استخوان فک ادغام میشوند و یک پایه قوی برای دندانهای مصنوعی فراهم میکنند. این باعث میشود که عملکرد طبیعی دهان و دندان بهبود یابد و فرد بتواند به طور مطلوب غذا بخورد، سخن بگوید و لبخند بزند.
چه افرادی مناسب دریافت ایمپلنت نیستند؟
ممکن است برخی افراد برای دریافت ایمپلنت دندان مناسب نباشند. در زیر برخی از مواردی که ممکن است موجب عدم توصیه برای دریافت ایمپلنت شوند، ذکر شده است:
- کمبود استخوان: برای موفقیت کاشت ایمپلنت، استخوان فک باید به میزان کافی سالم و قوی باشد تا بتوان ایمپلنت را به طور پایدار در آن جایگزین کرد. اگر استخوان فک شما دچارکمبود استخوان است، احتمالا نیاز به روش های جراحی مانند پیوند استخوان داشته باشد. در برخی موارد، کمبود استخوان به حدی بالا میرسد که کاشت ایمپلنت غیرممکن میشود.
دلائل پوکی و کمبود استخوان در جوانی به نقل از سایت غفاری دایت عبارتست از:
بدن ما از قبل از تولد تا سن ۳۰ سالگی به جذب و ذخیرهسازی کلسیم در استخوانها اقدام میکند که این عمل خود موجب رشد استخوانها و قد کشیدن ما میشود. چنانچه در برنامه غذایی کودکان و نوجوانان از مقدار لازم کلسیم و مواد مغذی و ویتامینها استفاده نشود؛ عمل ذخیرهسازی کلسیم در بدن مختل شده و استخوانها به صورت خیلی کم تراکم تشکیل میشود.
- بیماری های سیستمیک جدی: برخی بیماری های سیستمیک جدی مانند بیماری های قلبی، بیماری های ایمنی و عفونی، دیابت نامنظم و بیماری های خونی میتوانند تأثیر مستقیمی بر روی موفقیت کاشت ایمپلنت داشته باشند. این بیماری ها میتوانند فرآیند بهبودی پس از جراحی را مختل کنند و عوارض جدی را به دنبال داشته باشند. قبل از دریافت ایمپلنت، باید با دندانپزشک مشورت کنید و چکاپ کاملی برای سلامت بدن خود انجام بدهید.
- عدم تطابق با پروتکل جراحی: در برخی موارد، عوامل مانند عدم تطابق با پروتکل جراحی، مشکلات جراحی قبلی، نقص عملکرد سیستم ایمنی و سایر موارد ممکن است باعث شود تا شما کیس مناسبی برای دریافت ایمپلنت نباشید. در این موارد، پزشکان تصمیم میگیرند که آیا فرد مناسب برای دریافت ایمپلنت است یا نه.
- سن بالا: با توجه به تاثیر برخی عوامل مانند عملکرد استخوان، عملکرد عضلات و توانایی بهبودی، در برخی موارد ممکن است دریافت ایمپلنت در افراد سالمند با سن بالا محدود شود؛ اما به طور کلی دریافت ایمپلنت بستگی به تشخیص پزشک و شرایط خاص هر فرد دارد.
- افرادی که یک یا چند دندان را از دست دادهاند: ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندانهای افتاده استفاده میشود. بنابراین، افرادی که به دلیل صدمه، بیماری زمینهای یا حادثه ناگواری مانند تصادف یک یا چند دندان را از دست دادهاند، کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان هستند.
- افرادی که استخوان فک قوی دارند: استخوان فک قوی و سالم برای جایگذاری ایمپلنت مناسب است. بنابراین، افرادی که استخوان فک قوی و سالمی دارند، کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان هستند. در مواردی که استخوان فک ضعیف است، روشهای جراحی مانند پیوند استخوان ممکن است توصیه شود.
- افرادی که دهان و لثه سالم دارند: دهان و لثه سالم و بدون عفونت و بیماریهای لثه نیز شرایط مهمی برای ایمپلنت دندان موفق است. افرادی که دهان و لثه سالم دارند و قادر به حفظ بهداشت دهانی منظم هستند، کاندیدای مناسبی برای ایمپلنت دندان هستند.
بیشتر بخوانید: کامپوزیت دندان جلو
نتیجه گیری
به طور کلی، ایمپلنت دندان برای جایگزینی دندانهای از بین رفته و بهبود عملکرد دهان و دندان مورد استفاده قرار میگیرد، اما لازم به ذکر است که همه افراد برای دریافت ایمپلنت مناسب نیستند؛ عواملی مانند کمبود استخوان، بیماریهای سیستمیک جدی، عدم تطابق با پروتکل جراحی و سن بالا میتوانند باعث شوند تا شما کیس مناسبی برای ایمپلنت نباشید.
بهترین راه برای تشخیص و ارزیابی نیاز به دریافت ایمپلنت، مشاوره با دندانپزشک متخصص در زمینه ایمپلنتها است. آنها میتوانند بر اساس وضعیت شما و نیازهایتان، به شما راهنمایی کنند و برنامه درمانی مناسب را تعیین کنند.
مهم است که هنگام تصمیم گیری در مورد دریافت ایمپلنت، به توصیهها و راهنماییهای پزشک خود اعتماد کنید و به دقت به شرایط خود توجه کنید. ایمپلنت دندان یک روند جراحی است و نیازمندیهای خاصی دارد. با رعایت دقیق راهنماییها و پیگیری منظم با پزشک معالج، میتوانید به نتایج موفقیتآمیزی دست یابید و از فواید ایمپلنت لذت ببرید. اگر در شهر شیراز سکونت دارید و به دنبال دریافت خدمات دندانپزشکی در این زمینه هستید، میتوانید از مشاورههای ایمپلنت دندان در شیراز دکتر قاسمی کمک بگیرید.
لطفا در صورت تماس با مطب ذکر کنید که از طریق سایت تماس گرفته اید
سلام اقای دکتر خسته نباشید من بصورت ارثی از ۱۵سالگی دندون هام ریختن و مجبور شدم دندان مصنوعی استفاده کنم الان ۲۲سالمه میتونم ایمپلنت انجام بدم؟
سلام آقای احمدی نیا عزیز
بله، شما میتوانید برای ایمپلنت دندانی اقدام کنید. ایمپلنت دندانی یک راه حل دائمی و موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته است و میتواند به بهبود ظاهر لبخند، کارکرد جویدن شما کمک کند.
در این سن، رشد استخوان فک شما به احتمال زیاد به پایان رسیده است، که یکی از شرایط مهم برای ایمپلنت دندانی است.