تعویض و یا برداشتن روکش دندان در برخی از موارد ضروری است و به ویژه در مواقعی که ترمیم قبلی با شکست روبرو شده و یا پوسیدگی برای دندان اتفاق افتاده باشد، ممکن است در چنین شرایطی دندان ترمیم شده با روکش به اندازهای ضعیف شده باشد که نتواند از ساختار باقیمانده در برابر آسیبها و عوامل بیرونی حفاظت به عمل آورد. به طور کلی بسیاری از افرادی که از روکش برای زیبایی و ترمیم عیوب و ایرادات دندانهای خود استفاده میکنند ممکن است به تعویض روکش دندان نیز نیاز پیدا کنند.
در این مقاله به ارائه مطالبی در این زمینه خواهیم پرداخت و علل ترمیم روکش دندان و مراحل انجام این کار را مرور و بررسی خواهیم کرد، پس اگر شما هم به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید با ما همراه باشید.
علت تعویض روکش دندان چیست؟
همانطور که میدانید روکش دندان دائمی نیست، اما در صورت مراقبت صحیح میتواند دوام بالایی نیز داشته باشد که با این حال در بسیاری از مواقع نیاز به تعویض و یا ترمیم روکش دندان نیز احساس میشود، برای نمونه این امکان وجود دارد که روکش مورد نظر به مرور زمان دچار تغییر و تحولاتی شده و یا با آسیبهایی از قبیل ساییدگی روبرو شده یا روکش به حالت تکه تکه درآمده و یا صدمه ببیند.
در چنین شرایطی اگر ساختار باقیمانده دندان بتواند از روکش جدید پشتیبانی به عمل آورد امکان تعویض و جایگزینی آن وجود دارد. اما در صورتی که آسیب وارد شده به دندان و روکش آن بیش از حد باشد روکش قابلیت ترمیم نداشته و باید از روشهای درمانی مناسبتری برای از بین بردن عیب و ایرادات آن استفاده شود.
یکی دیگر از مهمترین علل ترمیم روکش، شکستگی تاج دندان است که در اثر ضربات شدید و یا برخورد اجسام سخت به دندان روکش شده اتفاق میافتد. این امکان هم وجود دارد که به دلیل پیدا کردن ظاهر نازیبا و نامطلوب روکش پس از گذشت مدت زمانی خاص مجبور به تعویض آن شوید.
در برخی از مواقع روکشها دچار تغییر رنگ میشود و ظاهری کدر پیدا میکند. یکی دیگر از مهمترین علتهای برداشتن روکش دندان، پوسیدگی دندان روکش شده است. با احساس درد و ناراحتی در دندان روکش شده، لق شدن و... نیز لازم است آن را تعویض کنید.
به طور کلی علل تعویض روکش دندان عبارتند از:
- پس روی لثه و ایجاد حاشیه تیره رنگ در لبه روکش و در امتداد لثه
- ساییدگی بیش از اندازه سطح جونده دندان در روکش
- ترک خوردگی روکش
- عفونت لثه در قاعده روکش
- شل شدگی روکش و یا جدا شدگی آن از دندان
زمان مناسب برای تعویض روکش دندان
در صورتی که روکش دندانهای شما همچنان زیبایی سابق را دارد و یا دندان دچار پوسیدگی نشده و روکش نشکسته و لثه در سلامت کافی به سر میبرد، نیازی به تعویض ندارد.
اما در مواقعی که احساس میکنید روکش شما با مشکل زیبایی و یا پوسیدگی و شکستگی مواجه شده باید هرچه سریعتر نسبت به تعویض و جایگزینی آن اقدام کنید.
در بیشتر موارد عوارض دندان روکش شده پس از گذشت ۵ سال خود را نشان میدهند و بیشتر بیماران بعد از گذشت یک دهه و یا ۱۰ سال نیاز به روکش جدید و یا برداشتن روکش دندان قدیمی خود دارند.
لطفا در صورت تماس با مطب ذکر کنید که از طریق سایت تماس گرفته اید
بیشتر بخوانید: 7 علت درد دندان روکش شده
مراحل تعویض روکش دندان
مراحل تعویض و یا ترمیم روکش (کراون) دندان تقریباً مشابه با فرایند نصب روکش اولیه است. با این تفاوت که در این شرایط باید در ابتدا روکش اولیه برداشته شود. پس از آن دندانپزشک به بررسی دندانها اقدام کرده تا مطمئن شود آماده نصب روکش جدید هستند.
اگر دندان روکش شده با پوسیدگی یا آسیبی روبرو شده باشد باید درمان آن پیگیری شود تا مشکلات برطرف گردد. در گام بعدی قالبگیری انجام میشود تا روکش جدید طبق قالب آن ساخته شود. این قالب به لابراتوار ارسال میگردد و چیزی در حدود یک تا دو هفته زمان لازم است تا روکش دندان تازه ساخته شود.
در جلسه بعدی روکش تازه به جای روکش موقت بر روی دندانها جای میگیرد. این مراحل را میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
- برداشتن روکش دندان قبلی
- آماده شدن دندان برای نصب روکش جدید
- برطرف ساختن عیوب دندانی
- قالبگیری
- ارسال قالب به لابراتوار
- برداشتن روکش دندان موقت
- جایگذاری روکش جدید
هزینه تعویض روکش دندان در شیراز
افرادی که تمایل دارند روکش دندانهای خود را تعویض کنند به نکات زیادی توجه نشان میدهند و یکی از مهمترین این نکات در نظر گرفتن هزینه و یا قیمت تعویض روکش دندان است. هزینه قابل پرداخت برای این روش درمانی مانند روکش اولیه آن یک نرخ ثابت و قطعی نبوده و نمیتوان برای آن رقم دقیقی در نظر گرفت.
پس برای محاسبه و برآورد هزینه قابل پرداخت برای آن باید به چند عامل و یا فاکتور مهم دقت داشته باشید که یکی از آنها نوع روکش مد نظر شما است.
همانطور که میدانید انواع روکش دندانی شامل روکش تمام سرامیک، روکش فلز سرامیکی pfm و روکش تمام فلزی هستند که هر کدام از مواد اولیه و متریالهای خاصی به وجود آمده و ویژگیهای مخصوص به خود را نیز دارند.
علاوه بر نوع روکش، قیمت تعویض روکش دندان تحت تاثیر وضعیت دندانهای شما نیز قرار میگیرد و نیاز به رفع پوسیدگی، برطرف ساختن شکستگی، عصب کشی و.... نیز هزینه این روش درمانی را تغییر میدهد، مهارت و تجربه و سوابق دندانپزشک نیز در هزینه قابل پرداخت برای تعویض و ترمیم روکش دندان موثر است.
چگونه از تعویض روکش دندان پیشگیری کنیم؟
هر چند با روکش کردن دندانها میتوان از ابتلا به بسیاری از بیماریهای دندان پیشگیری کرد، اما با این حال اگر میخواهید ماندگاری، طول عمر و دوام روکشهای خود را افزایش دهید و یا سلامت آنها را تضمین کنید باید به چند نکته اساسی توجه داشته باشید که یکی از آنها رعایت بهداشت دهان و دندان است.
- داشتن برنامه غذایی سالم
- کنار گذاشتن عاداتی از قبیل دندان قروچه
- پرهیز از جویدن خوراکیها و غذاهای سفت و سخت
- حفاظت از روکش در برابر ضربات و آسیبهای محیطی
- عدم فشار بیش از حد به دندان روکش شده و....
- مهمترین نکات پیشگیری از تعویض روکش دندان هستند.
میزان ماندگاری روکش دندان چقدر است؟
ماندگاری روکشهای دندان و طول عمر آن به عوامل زیادی بستگی دارد که یکی از مهمترین آنها رعایت نکات و اصول بهداشتی است. در صورتی که موازین بهداشتی دهان و دندان به درستی رعایت شوند ماندگاری روکش دندان به بیش از ۲۰ سال نیز میرسد.
اگر روکشهای کاملاً معمولی را انتخاب کرده باشید طول عمر و دوامی در حدود ۸ سال خواهند داشت. این موضوع به وضعیت دندانهای شما نیز باز میگردد. برای نمونه ممکن است دندان روکش شده دچار بیماری و یا آسیبهایی از قبیل پوسیدگی شود که در این صورت ماندگاری روکش نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.
اما در صورتی که دندان همچنان سالم باقی مانده و بهداشت دهان و دندان نیز به خوبی رعایت شود طول عمر روکش بیشتر خواهد شد.
مراقبتهای بعد از تعویض روکش دندان
در صورتی که روکش دندانهای خود را تعویض کردهاید؛ لازم است که با رعایت نکات مراقبتی که دکتر سیروس قاسمی تاکید بسیاری به انجام آن دارند؛ طول عمر آن را افزایش دهید:
- برای مراقبت از روکشها پس از تعویض شدن باید در طول روز دو بار دندانها را با استفاده از نخ دندان و مسواک با برس نرم و خمیر دندان غیر ساینده تمیز کنید.
- حواستان باشد که نخ دندان را به سمت بالا و یا پایین در بین روکشها حرکت ندهید. به جای آن سعی داشته باشید نخ دندان را از جلو به عقب میان دندانها جابجا کنید.
- از خوردن غذاهای سختی که نیروی زیادی برای گاز زدن احتیاج دارند خودداری کنید.
- اشیا و اجسام سخت را با دندانهای روکش شده نشکسته و یا از جویدن آنها خودداری کنید.
استعمال سیگار برای دندانها و لثه و روکشها بسیار مضر بوده و به آسیب آنها منجر میگردد. پس از سیگار کشیدن اجتناب کنید.
لطفا در صورت تماس با مطب ذکر کنید که از طریق سایت تماس گرفته اید