دندانپزشکی دیجیتال

قالبگیری دیجیتال دندان چیست؟

قالب گیری دیجیتال دندان چیست؟

بسیاری از خدمات در حوزه دندانپزشکی نیازمند همکاری دندانپزشکان با لابراتورهای تخصصی دندانپزشکی است. ساخت روکش، ارتودنسی و ایمپلنت از آن جمله هستند. قالبگیری یکی از اصلی‌ترین مراحل در دریافت خدمات این چنینی به شمار می‌رود. معمولا در این درمان‌ها دندانپزشک قالبی که شامل یک کپی فیزیکی از دندان‌های بیمار است تهیه کرده و آن را به لابراتوار می‌فرستد تا سایر مراحل درمانی انجام گیرد. قالب گیری دیجیتال دندان یکی از نوین‌ترین شیوه‌ها در دندانپزشکی دیجیتال است که ما در این مقاله به آن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

قالبگیری دیجیتال دندان دندان چگونه است؟

در گذشته با استفاده از خمیرهای مخصوص قالب بافت سخت و نرم دهان بیمار کپی شده و برای ساخت روکش، ایمپلنت و… در اختیار لابراتوار قرار می‌گرفت. اما پیشرفت تکنولوژی در عرصه دندانپزشکی این روش‌های سنتی را با روش‌های دیجیتال که دارای دقت و سرعت بالاتری است جایگزین کرده است.

در دندانپزشکی دیجیتال، قالب گیری دندان شکل متفاوت‌تری دارد. در این روش با استفاده از دستگاه اسکنر، دندانپزشک بهترین قالب ممکن و نزدیکترین حالت به شرایط طبیعی دندان و دهان بیمار را به دست می‌آورد.

در قالب گیری دیجیتال روش‌های مختلفی برای رسیدن به قالب دیجیتال وجود دارد:

– یک اسکنر رومیزی یک مدل گچی را اسکن می‌کند تا یک مدل دیجیتال تولید کند.

– اسکنر داخل دهانی یک قالب دیجیتالی را مستقیماً از حفره دهان بیمار ایجاد می‌کند.

با به دست آمدن این کپی دیجیتال از دندان‌ها و لثه‌ها و نمایش آن مستقیما روی صفحه نمایش دندانپزشک می‌تواند ارزیابی دقیقی از مشکل بیمار و تشخیص بهترین روش درمان داشته باشد.

مشاوره رایگان دندان توسط دکتر قاسمی

لطفا در صورت تماس با مطب ذکر کنید که از طریق سایت تماس گرفته اید

دندانپزشکی دکتر سیروس قاسمی

مهمترین علل نیاز به قالب گیری دندان

موارد بسیاری وجود دارد که به کمک قالب گیری دندان انجام می‌گیرد. در درمان‌های ساده مثل روکش تا روش‌های ترمیمی گسترده‌تر مثل ایجاد پروتز یا پل ثابت از قالب گیری دیجیتال استفاده می‌شود. مهمترین درمان‌های رایج دندانپزشکی که با قالب گیری دیجیتال انجام می‌گیرد عبارتند از:

- ساخت پروتز یا دندان مصنوعی

- اجرای هم ترازی دندان‌ها (بریس‌ها، ترازهای شفاف و سایر وسایل)

- اسپیلنت، محافظ دهان یا نایت گارد

- کاشت ایمپلنت دندان

- جراحی‌های هدایت شده

- مانیتورینگ‌های دندانی

- تشخیص دقیق پوسیدگی

انواع روش های قالب گیری دندان

قالب گیری دندان روش‌های مختلفی دارد که عبارتند از:

قالب گیری دندان اولیه

از این مدل قالب گیری عموما به عنوان یک روش تشخیصی و یا برای ساخت روکش موقت، تری‌های اختصاصی و ارتودنسی استفاده می‌شود.

قالب گیری دندان نهایی

این مدل قالب گیری دندان، جزئیات دقیق ساختار بافت و دندان را نشان می‌دهد.

ثبت اکلوزال (بایت)

به کمک این مدل قالب گیری در زمان بستن دندان ها، رابطه اکلوزالی دندان‌های ماگزیلاری و فک پایین ثبت می‌شود.

مزایای قالب گیری دیجیتال دندان

با کمک قالب گیری دیجیتال روند انجام کار به شکل قابل توجهی سریع‌تر و دقیق‌تر انجام می‌گیرد. ضمن این که ارسال تصاویر مجازی به لابراتوار از طریق ایمیل و شبکه‌های ارتباطی ساده‌تر و سریع‌تر بوده و به این ترتیب قالب گیری و ترمیم یک روزه انجام می‌گیرد. مهمترین مزایایی که برای انجام قالب گیری به روش دیجیتال می‌توان نام برد عبارتند از:

- افزایش کیفیت تصاویر و قالب گیری

- کاهش زمان قالب گیری

- حذف استفاده از مواد قالب گیری که برای بسیاری از بیماران یک مرحله سخت و عذاب‌آور است.

- تسریع روند درمان

- دقت بالا در ثبت جزئیات و نتایج طبیعی‌تر

- کاهش خطای تصویربرداری

- افزایش رضایت بیماران

تفاوت قالب گیری دیجیتال و قالب گیری سنتی  دندان

قالب گیری سنتی شامل استفاده از مراحل متعدد و مواد مختلفی می‌شود. این روش بسیار ظریف و حساس است و احتمال بروز خطای انسانی و بروز مشکلاتی از جمله ایجاد حفره یا حباب هوا در قالب وجود دارد.

در قالب گیری دیجیتال خبری از خطاهای انسانی نیست و روند کار سریع‌تر انجام می‌گیرد.

در قالب گیری سنتی اطمینان از کیفیت قالب به صورت بصری انجام می‌گیرد و از آنجایی که این مدل قالب گیری به صورت نگاتیو انجام می‌شود، تشخیص خطاها بسیار دشوار است.

در قالب گیری دیجیتال امکان مشاهده تصاویر با کیفیت و اندازه بزرگتر وجود دارد و این امر به ارزیابی دقیق‌تر کیفیت قالب کمک می‌کند.

قیمت قالب گیری دیجیتال

ابزار و تجهیزات قالب گیری دیجیتال به صرفه جویی در زمان و هزینه‌ها کمک می‌کند. از سوی دیگر نیاز به مواد قالب گیری در این روش نیست و فایل‌ها به صورت الکترونیکی ارسال می‌شوند، دقت و سهولت کار نیز در این روش بسیار بالا است. همه این مزایا باعث می‌شود تا هزینه بالاتر قالب گیری دیجیتال در مقابل روش‌های سنتی معقول و منطقی به نظر برسد.

مراحل انجام اسکن دیجیتال دندان

در این روش قالب گیری، دندانپزشک تصویر دندان را ضبط می‌کند. در برخی از روش‌های قالب گیری دیجیتال پس از بی‌حس کردن موضعی، دندان‌ها با پودر مخصوص دی اکسید تیتانیوم پوشش داده شده و قوس و شکل تماس دندان‌ها اسکن می‌شود. اما در بسیاری از سیستم‌های دیجیتالی دیگر مثل cadent iTero و کد کم بدون نیاز به پودر از دندان بیمار تصاویر سه بعدی تهیه می‌شود.

عموما قالب گیری دیجیتال به کمک یک ابزار داخل دهانی انجام می‌گیرد. ابتدا ابزار مخصوص در دهان بیمار قرار گرفته و روی سطح دندان‌ها حرکت می‌کند و تصویر از طریق یک صفحه نمایش در اختیار دندانپزشک قرار می‌گیرد. ارسال تصاویر با توجه به سیستم‌های اسکن سه بعدی متفاوت است در برخی از سیستم‌ها تصاویر به صورت فریم‌هایی با کیفیت و دقت بالا تهیه شده و در نهایت به شکل یک تصویر واحد نمایش داده می‌شوند اما در برخی از سیستم‌ها اسکن سه بعدی به صورت یک عکس کلی روی صفحه نمایش در اختیار پزشک قرار می‌گیرد.

زمان مورد نیاز برای ثبت تصاویر دیجیتال از دندان حدود یک و نیم دقیقه است و گرفتن قالب از دندان در قوس مقابل نیز تنها ۴۵ ثانیه زمان لازم دارد.

جمع‌بندی

قالب گیری دیجیتال یکی از بهترین روش‌ها در انجام درمان‌هایی چون ارتودنسی، ایمپلنت، معاینات دقیق دندانی و… در دندانپزشکی به شمار می‌رود. دقت و سرعت عمل بالا در این روش قالب گیری به شکل قابل توجهی زمان و هزینه‌ها را کاهش داده و از سوی دیگر به افزایش جلب رضایت بیماران می‌انجامد.

سوالات متداول:

مهمترین مزایای قالب گیری دیجیتال دندان چیست؟

این روش در مقایسه با روش‌های سنتی قالب گیری از مزایای بسیاری برخوردار است که شامل کاهش زمان قالب گیری، دقت بالای انجام کار، تصویر با جزئیات زیاد، آسانی انجام کار با دستگاه و… می‌شود.

در همه درمان‌هایی که نیاز به وجود یک قالب یا الگو از شرایط دندان و فک بیمار وجود دارد می‌توان از قالب گیری دیجیتال استفاده کرد.

قالب گیری یا اسکن دیجیتال دندان از پیشرفته‌ترین و دقیق‌ترین شیوه‌های قالب گیری به شمار می‌رود که جزئی‌ترین و دقیق‌ترین اطلاعات از ساختار دندان بیمار را در اختیار پزشک قرار می‌دهد. مزایای این روش قالب گیری بسیار زیاد است و طبیعی است که در مقایسه با روش‌های سنتی قیمت بالاتری داشته باشد.

مشاوره رایگان دندان توسط دکتر قاسمی

لطفا در صورت تماس با مطب ذکر کنید که از طریق سایت تماس گرفته اید

دندانپزشکی دکتر سیروس قاسمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *